Riktig julhelg

 
Nåja, helg fylld med julkänsla, kanske är mer korrekt att beskriva föregående helg. Den började med Lokaltv-gala på redaktionen efter arbetsdagen. Vi drack glögg och champagne, åt ischoklad och julskum samtidigt som vi tittade på galan som sändes direkt från Malmö. Tyvärr vann vi inte, men kul och inspirerande var det ändå.

Sedan begav vi oss mot Mäster Gudmunds källare (eller Mäster Gudruns källare som jag alltid råkar kalla det), som är Jönköpings äldsta restaurang. Där åt vi nymodigheter som blåbärssill och körsbärssill - oväntat gott. Men också klassiker som stuvad brunkål, skinka och ljuvliga köttbullar. Kvällen fortsatte på krogen med Johan, Jakob, Hannes och Jimmie - gött gäng!



Och nu var det äntligen dags för årets julbak. Victor, Johan, Zara Hannes och Anneli knackade på min dörr med var sin kavel och ett otroligt pepp att få baka (ironi där, ja). Men vi satte oss till bords och kavlade pepparkaksdeg, rullade mandelmassefigurer och rörde ihop seg knäck. Tävlingsnarkomanen hade förberett ett jul-quiz och den som skapade den finaste pepparkakan och den som gjorde den mest kreativa mandelmassefiguren skulle få en fördel i det quizet.

Jag tog tyvärr inte kort på de vinnande bidragen, men Anneli vann mandelmassetävlingen med sin tolking av hur min dagbok kunnat se ut. Och Victor vann pepparkaksbaket med sin Saab som han monterat ihop med knäck som lim. Längst ner i inlägget ska jag skriva ned frågorna i quizet och ni som vill kan testa er själva. Lova att inte googla innan ni svarat och posta sedan vilket resultat ni fick. Vem av bloggläsarna kan mest om julen? I vårt sällskap stod Victor som segrare.

Vi avslutade kvällen med att titta på Tomten är far till alla barnen, drack chili- och chokladglögg och hade det kanonmysigt. Julbaket levererar alltid.






Jag måste erkänna att jag tyvärr inte tog så många kort, därför kom varken Anneli, Zara eller de vinnande bidragen med på kort. Men jag upplever hellre genom ögonen än kameralinsen.

Här kommer det juliga quizet. Det var ingen av deltagarna som fick fler än 8 rätt:

1. Varför firar vi Trettondagsafton?
2. Vem har namnsdag på julafton?
3. Varifrån kommer helgonet Lucia?
4. Avsluta meningen "Hej tomtegubbar, slå i glasen..."
5. "Sinterklaas" heter jultomtet på ett språk - vilket?
6. Vad heter paret i förnamn som arrangerar festen i Tomten är far till alla barnen?
7. Vad kallas alternativet till en julstjärna i granens topp?
8. Vilken är den viktigaste ingrediensen i pepparkakor, och som har gett dess engelska namn?
9. Vilken är dagen före dagen före dagen före dopparedagen?
10. Vilket år sändes Mysteriet på Greveholm för första gången?
11. Vilket år började Kalle Anka att sändas i tv på julafton i Sverige?
12. Vem är årets julvärd i svt?
13. Vad är utsett till årets julklapp?
14. Vem handlar Charles Dickens "En julsaga" om?
15. Under hur många år var Arne Weise julvärd i svt?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0